Strømsparing

Etter å ha sett meg lei av å få høye strømregninger og bytte lyspærer støtt og stadig, har jeg etterhvert fått gjort noe med problemet. Jeg har byttet ut omtrent alle tradisjonelle pærer i huset med LED pærer og kompakte sparepærer. LED pærer har mange fordeler, og et par ulemper.

Fordeler

  • Levetid på 10+ år.
  • Skades ikke av sjokk eller vibrasjon.
  • Bruker minimalt med energi.
  • Berøres ikke av temperatur, slik sparepærer gjør.
  • Tar ikke skade av mange av/på sykluser.

Ulemper

  • Noe dyrere enn tradisjonelle pærer.
  • Ikke like lyssterke som f.eks. vanlige sparepærer eller glødelamper.
  • De aller fleste er ikke mulig å dimme.

Selv om pærene er noe dyrere i innkjøp, sparer man de raskt inn. Jeg har hatt en del 60w pærer utendørs, disse har stått på 24 timer i døgnet. Byttes i snitt en gang i året for 10,- per stykk. Jeg har da med en energipris på 50 øre betalt 526,- i året i strøm for å lyse opp portstolpene mine. To LED pærer koster i motsetning bare 26,- i året. Med en pærepris på 80,- stk vil de være tjent inn på under 4 måneder. Jeg kunne selvfølgelig benyttet vanlige og billige sparepærer, men de lyser dårlig i kulde, har kortere levetid og tåler ikke vibrasjon fra vei like godt. Kalkuler innsparinger selv her med Enøk sin kalkulator. Ved å være smart og handle i utlandet kan man få gode priser, ned mot det tradisjonelle pærer koster i dagligvarehandel i Norge. Jeg kjøpte en 11-pack med 40 LEDs GU10 pærer til spottene våre fra en selger på eBay. Disse kom på 550-600 NOK, men kom allikevel igjennom tollen takket være at kineseren jeg handlet av uoppfordret skrev ned verdien på pakken. Ergo ca. 55,- per pære. På mitt Clas Ohlson watt-meter slår ikke en enkel pære ut, jeg må ha to for å få utslag. Da måler den bare 3W . De er helt kalde og lager ikke varmeskjolder i taket slik de gamle 35W pærene gjorde. Og fire av de fungerer godt som lys i sofakroken. Eneste negative med de er at jeg kjøpe hvit farge, og ikke varmhvit, ergo ser lyset blått ut sammenlignet med tradisjonelle pærer.  DN.se har fine illustrasjoner og god forklaring på lyset fra glødelamper, mot sparepærer og LED lamper. Tok en rask oppsummering av hvor mye energi jeg har spart på å bytte ut mye av belysningen min hjemme:

Forbruk tidligere Nytt forbruk Plassering
16 x 35W 16 x 3W Spotter i stue og kino
4  x 40W 4  x 3W Garderobe
2  x 60W 2  x 3W Portstolper
2  x 11W 2  x 3W Utelamper hus
3  x 40W 3  x 11W Bod, toalett og vaskerom
3  x 40W 9  x 9W Gang
Totalt Totalt  
1102Watt 186Watt 916 Watt mindre forbruk